De valkuilen van adverteren op Google

de-mannen-van-delft-marketing

Datum

26 jul, 2023

Auteur

Daan Ouwehand

Categorie

Library

Leer van deze fouten!

In het digitale tijdperk van vandaag is adverteren op Google een van de meest effectieve manieren om jouw bedrijf, producten of diensten onder de aandacht te brengen van miljoenen potentiële klanten wereldwijd. Met Google Ads (voorheen bekend als Google AdWords) kunnen adverteerders gericht en meetbaar verkeer naar hun websites leiden. Het is een krachtig platform dat bedrijven in staat stelt om hun online aanwezigheid te vergroten en hun doelgroep te bereiken. Echter, net als bij elke vorm van adverteren, zijn er valkuilen die op de loer liggen. In deze blog gaan we dieper in op enkele veel voorkomende fouten die je kunt maken met adverteren op Google en hoe je deze kunt vermijden voor een succesvolle campagne.

 

Geen duidelijke doelstellingen

Een veelvoorkomende fout is het starten van een Google Ads-campagne zonder duidelijke doelstellingen. Het is essentieel om te weten wat je wilt bereiken met jouw advertenties. Of het nu gaat om het verhogen van het aantal websitebezoeken, het genereren van leads of het stimuleren van directe verkoop. Specifieke doelen zijn cruciaal voor het meten van het succes van jouw campagne. Zonder heldere doelstellingen verspil je mogelijk kostbare tijd en budget aan advertenties die niet bijdragen aan de groei van jouw bedrijf.

Oplossing: Stel SMART-doelen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) voor jouw Google Ads-campagne. Analyseer regelmatig de prestaties van de advertenties om te bepalen of ze bijdragen aan het behalen van deze doelen.

 

Overslaan van zoekwoordanalyse

Een van de meest kritieke stappen bij het opzetten van een Google Ads-campagne is het uitvoeren van een grondige zoekwoordanalyse. Het selecteren van de juiste zoekwoorden is essentieel om jouw advertenties weer te geven aan het relevante publiek. Een veelgemaakte fout is om te vertrouwen op aannames of te kiezen voor brede zoekwoorden zonder rekening te houden met de intentie van de gebruiker.

Oplossing: Gebruik tools zoals de Google Zoekwoordplanner om relevante zoekwoorden te identificeren op basis van relevantie, zoekvolume en concurrentie. Kies zoekwoorden die nauw aansluiten bij jouw producten of diensten en vermijd de algemene termen.

 

Ongepaste targeting instellingen

Het negeren van de targetingopties in Google Ads kan leiden tot verspilling van jouw advertentiebudget. Als jouw advertenties worden weergegeven aan mensen die niet geïnteresseerd zijn in jouw aanbod, zul je niet de gewenste resultaten behalen.

Oplossing: Gebruik geavanceerde targetingopties, zoals geografische locatie, demografische gegevens, interesses en gedrag van gebruikers, om jouw advertenties te richten op de juiste doelgroep. Hierdoor verbetert de relevantie van jouw advertenties en wordt het conversatiepotentieel vergroot.

 

Onvoldoende advertentie-extensies gebruiken

Advertentie-extensies zijn extra informatie-elementen die aan jouw advertenties kunnen worden toegevoegd, zoals sitelinks, oproepknoppen, locatie-extensies en klantbeoordelingen. Ze vergroten de zichtbaarheid en relevantie van jouw advertenties, en helpen gebruikers sneller te vinden wat ze zoeken.

Oplossing: Maak gebruik van relevante advertentie-extensies om de prestaties van jouw advertenties te verbeteren en de kans te vergroten dat gebruikers op jouw advertentie klikken.

 

Onvoldoende budgetbeheer

Als je jouw advertentiebudget niet goed beheert, kan het snel op raken of kunnen jouw advertenties niet genoeg worden weergegeven op belangrijke momenten.

Oplossing: Bepaal jouw dagelijkse en maandelijkse advertentiebudget zorgvuldig op basis van jouw doelstellingen en de concurrentie in jouw branche. Monitor regelmatig de prestaties van jouw campagne en pas het budget aan waar nodig.

 

Het negeren van conversietracking

Het meten van de effectiviteit van jouw Google Ads-campagne is essentieel om te begrijpen hoe goed jouw advertenties presteren en welke zoekwoorden en advertenties de meeste conversies opleveren.

Oplossing: Zorg ervoor dat je conversietracking gebruikt om te zien welke advertenties leiden tot acties zoals aankopen, inschrijvingen of offerte aanvragen. Gebruik deze gegevens om jouw campagne te verbeteren en het meeste uit jouw advertentiebudget te halen.

 

Conclusie

Adverteren op Google biedt enorme kansen voor bedrijven om hun zichtbaarheid te vergroten en nieuwe klanten aan te trekken. Echter, het vermijden van de hierboven genoemde fouten is essentieel voor een succesvolle campagne. Stel duidelijke doelen, voer een grondige zoekwoordanalyse uit, maak gebruik van effectieve targeting en advertentie-extensies, beheer jouw budget verstandig en meet de prestaties van jouw campagne via conversietracking.

Door te leren van de fouten van anderen en best practices toe te passen, kun je jouw Google Ads-campagnes optimaliseren en het beste rendement behalen op jouw advertentie-investering. Met een doordachte aanpak en voortdurende optimalisatie kun je jouw online aanwezigheid vergroten en jouw bedrijf naar een nieuwe hoogte krijgen.

Mocht je zelf niet weten hoe je nou te werk moet gaan met de SEA en kan je er wel hulp bij gebruiken? Neem dan nu contact op! Benieuwd naar onze andere diensten, kijk hiernl_NL