Hoe werkt adverteren (SEA) in Google?

de-mannen-van-delft-marketing

Datum

27 mei, 2023

Auteur

Daan Ouwehand

Categorie

Library

In de moderne wereld van digitale marketing is Google een onmisbaar platform voor bedrijven die hun online aanwezigheid willen vergroten en hun doelgroep willen bereiken. Met miljoenen gebruikers die dagelijks gebruikmaken van Google’s zoekmachine en andere services, biedt het adverteren op dit platform een enorm potentieel om klanten te bereiken en de verkoop te stimuleren. In deze blog gaan we dieper in op hoe adverteren in Google werkt en hoe je als bedrijf kunt profiteren van dit advertentieplatform.

 

Wat is Google Ads?

Google Ads is het online advertentieplatform van Google, voorheen bekend als Google AdWords. Het stelt adverteerders in staat om advertenties te maken die worden weergegeven op verschillende Google-gerelateerde platforms, zoals de zoekmachine zelf, Google Maps, YouTube en tal van partnerwebsites die deel uitmaken van het Google Display Netwerk.

 

Hoe werkt het?

Het concept achter Google Ads is vrij eenvoudig. Adverteerders bieden op zoekwoorden die relevant zijn voor hun producten of diensten. Wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert met die specifieke zoekwoorden, vindt er een veiling plaats tussen adverteerders die bieden op dat zoekwoord. Het advertentiesysteem van Google bepaalt vervolgens welke advertenties worden weergegeven op basis van een combinatie van biedingen en advertentierelevantie.

Laten we de belangrijkste elementen van het advertentiesysteem van Google nader bekijken:

Zoekwoorden

Zoekwoorden zijn de kern van Google Ads. Adverteerders selecteren relevante zoekwoorden en zinnen die verband houden met hun producten of diensten. Deze zoekwoorden bepalen wanneer hun advertenties worden weergegeven aan gebruikers die deze specifieke termen invoeren in de Google-zoekbalk.

Biedingen

Adverteerders bieden op de zoekwoorden waarop ze willen worden weergegeven. Het bod vertegenwoordigt het maximale bedrag dat een adverteerder bereid is te betalen wanneer iemand op hun advertentie klikt (CPC – Cost Per Click) of wanneer de advertentie 1000 keer wordt weergegeven (CPM – Cost Per Mille). Hogere biedingen vergroten de kans dat een advertentie wordt weergegeven, maar er zijn ook andere factoren die van invloed zijn op de advertentiepositie.

Kwaliteitsscore

De kwaliteitsscore is een belangrijke factor die de advertentiepositie beïnvloedt. Google evalueert de relevantie van de advertentie en de bestemmingspagina voor het gekozen zoekwoord. Hoe relevanter de advertentie en bestemmingspagina, hoe hoger de kwaliteitsscore. Een hoge kwaliteitsscore kan resulteren in een betere advertentiepositie, zelfs als de bieding lager is dan die van concurrenten.

Advertentieveiling

Wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert, vindt er een veiling plaats tussen adverteerders die bieden op dezelfde zoekwoorden. In deze veiling worden de biedingen en de kwaliteitsscores van de advertenties in overweging genomen. Het advertentiesysteem van Google bepaalt dan welke advertenties worden weergegeven en in welke volgorde, bovenaan of onderaan de zoekresultaten.

 

Advertentie-indelingen

Google biedt verschillende advertentie-indelingen om aan verschillende behoeften van adverteerders te voldoen. Enkele van de meest voorkomende indelingen zijn:

Zoekadvertenties

Zoekadvertenties zijn tekstgebaseerde advertenties die worden weergegeven boven of onder de organische zoekresultaten. Ze bevatten een korte titel, beschrijvende tekst en een URL. Wanneer een gebruiker op de advertentie klikt, wordt hij naar de bestemmingspagina van de adverteerder geleid.

Display-advertenties

Displayadvertenties bevatten afbeeldingen of multimedia en worden weergegeven op websites binnen het Google Display Netwerk. Deze advertenties zijn visueel aantrekkelijk en kunnen worden getarget op basis van demografische gegevens, interesses en gebruikersgedrag.

Videoadvertenties

Videoadvertenties worden weergegeven op YouTube en andere partnerwebsites. Adverteerders kunnen kiezen uit verschillende videoadvertentie-indelingen, zoals in-stream advertenties die vóór, tijdens of na andere video’s worden getoond, of video discovery-advertenties die in zoekresultaten worden weergegeven.

Shopping-advertenties

Shopping-advertenties worden meestal gebruikt door e-commercebedrijven en bevatten productafbeeldingen, prijzen en andere relevante informatie. Ze worden weergegeven wanneer een gebruiker zoekt naar specifieke producten en hebben de neiging zeer doelgericht en effectief te zijn.

 

Targeting-opties

Een van de grootste voordelen van adverteren in Google is de uitgebreide reeks targeting-opties. Adverteerders kunnen hun advertenties specifiek richten op bepaalde doelgroepen om hun campagneresultaten te optimaliseren. Enkele belangrijke targeting-opties zijn onder meer:

Zoekwoorden-targeting

Adverteerders kunnen specifieke zoekwoorden kiezen waarop ze willen worden weergegeven. Dit stelt hen in staat om hun advertenties te richten op mensen die actief op zoek zijn naar relevante producten of diensten.

Locatietargeting

Met locatietargeting kunnen adverteerders hun advertenties weergeven aan gebruikers in specifieke geografische gebieden. Dit is vooral handig voor lokale bedrijven die hun klantenbestand willen vergroten in hun regio.

Demografische targeting

Adverteerders kunnen hun advertenties richten op basis van demografische gegevens, zoals leeftijd, geslacht en gezinsinkomen. Dit helpt om advertenties te tonen aan mensen die meer kans hebben om geïnteresseerd te zijn in de aangeboden producten of diensten.

Interessegebieden en gedrag targeting

Google verzamelt gegevens over gebruikersinteresses en online gedrag, waardoor adverteerders hun advertenties kunnen richten op mensen met specifieke interesses of die bepaalde acties hebben ondernomen, zoals het bezoeken van bepaalde websites of het uitvoeren van specifieke zoekopdrachten.

Conclusie

Adverteren in Google biedt bedrijven een krachtig platform om hun merk zichtbaarheid te geven, klanten aan te trekken en de omzet te verhogen. Door de veiling gebaseerde aanpak en uitgebreide targeting-opties kunnen adverteerders hun budget effectief inzetten en hun advertenties tonen aan mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in wat ze te bieden hebben.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat succesvol adverteren op Google enige expertise en optimalisatie vereist. Het beheren van campagnes, het analyseren van gegevens en het aanpassen van de strategie zijn cruciaal om het maximale rendement op investeringen te behalen.

Hopelijk heeft deze diepgaande gids u een goed inzicht gegeven in hoe adverteren in Google werkt en hoe u als bedrijf hiervan kunt profiteren. Als u klaar bent om aan de slag te gaan, zorg er dan voor dat u uw campagnes regelmatig evalueert en aanpast om optimaal te profiteren van de vele mogelijkheden die Google Ads te bieden heeft. Veel succes!

Mocht je zelf niet weten hoe je nou te werk moet gaan met de SEA en kan je er wel hulp bij gebruiken? Neem dan nu contact op! Benieuwd naar onze andere diensten, kijk hier

nl_NL