Efficiënt webtracking met Google Tag Manager

May 18, 2023

Google Tag Manager: Betekenis en Voordelen

Google Tag Manager (GTM) is een gratis tool die wordt aangeboden door Google. Het stelt online marketeers en webmasters in staat om website tags te beheren en nauwkeuriger te implementeren zonder de hulp van een ontwikkelaar. Website tags zijn stukjes code die worden gebruikt om informatie te verzamelen over het gedrag van de bezoekers en om deze informatie naar andere systemen te sturen.

Met Google Tag Manager hebben gebruikers betere controle over de website tracking en snelheid van implementatie van tags. Hierdoor kunnen websites sneller worden aangepast aan nieuwe campagnes, A/B-testen en nieuwe tools die worden gelanceerd.

In dit artikel zullen we bespreken wat Google Tag Manager inhoudt en de voordelen op een rijtje zetten.

 

Centraal beheer van tags

Google Tag Manager stelt marketeers in staat om alle tags op één plek te beheren en bij te werken, ongeacht het aantal tools dat op de site geïmplementeerd is. Dit betekent dat het niet nodig is om in elke tool te duiken en handmatig tags toe te voegen of te verwijderen. Tags kunnen direct worden bijgewerkt in Google Tag Manager.

 

Snelheidsvoordelen

Google Tag Manager is ontworpen om een website zo min mogelijk te vertragen. Dit is belangrijk omdat bezoekers ongeduldig zijn en snel afhaken als een website traag reageert. Websites die gebruik maken van Google Tag Manager laden aanzienlijk sneller dan websites zonder de tool. Dit zorgt ervoor dat de website aantrekkelijker is voor bezoekers en de conversieratio verbetert.

 

Betere controle op tracking

Door tags centraal te beheren, hebben gebruikers betere controle over welke informatie wordt verzameld. Bovendien kunnen tags snel worden bijgewerkt en verwijderd om te voorkomen dat bezoekers ongewenst worden getrackt. Gebruikers kunnen ook instellen welke delen van de website wel en niet worden getrackt.

 

Meer flexibiliteit in het bijhouden van gebeurtenissen

Met Google Tag Manager kunnen gebruikers verschillende soorten gebeurtenissen bijhouden op hun website. Dit omvat niet alleen basisgebeurtenissen zoals paginaweergaven en klikken, maar ook geavanceerdere acties zoals het invullen van formulieren, het afspelen van video’s, het scrollen op een pagina en meer. Door deze gebeurtenissen bij te houden, kunnen marketeers waardevolle inzichten krijgen in het gedrag van hun bezoekers en de effectiviteit van hun website.

 

Vereenvoudigd A/B-testen

A/B-testen is een krachtige methode om te bepalen welke variant van een website het beste presteert. Met Google Tag Manager kunnen marketeers eenvoudig A/B-tests uitvoeren door eenvoudigweg tags aan te passen zonder de noodzaak om de websitecode te wijzigen. Dit versnelt het testproces en maakt het gemakkelijker om resultaten te analyseren en te implementeren.

 

Verbeterde samenwerking

Google Tag Manager maakt het gemakkelijker voor teams om samen te werken aan het beheer van tags en tracking. Verschillende teamleden kunnen toegang krijgen tot de GTM-interface en tags beheren zonder de tussenkomst van ontwikkelaars. Dit vermindert de afhankelijkheid van technische middelen en zorgt voor een soepelere samenwerking tussen marketing en ontwikkelingsteams.

 

Versiebeheer en foutopsporing

Met Google Tag Manager kunnen gebruikers verschillende versies van tags opslaan en eenvoudig teruggaan naar vorige versies indien nodig. Dit helpt bij het bijhouden van wijzigingen en vergemakkelijkt het opsporen en herstellen van eventuele fouten in de tags.

 

Conclusie

Google Tag Manager is een krachtige tool waarmee online marketeers en webmasters hun website tracking kunnen beheren en optimaliseren zonder afhankelijk te zijn van ontwikkelaars. Met centraal beheer van tags, snelheidsvoordelen, betere controle op tracking, flexibiliteit in het bijhouden van gebeurtenissen, vereenvoudigd A/B-testen, verbeterde samenwerking en versiebeheer, biedt GTM tal van voordelen voor het optimaliseren van websiteprestaties, het verkrijgen van waardevolle inzichten en het verbeteren van de gebruikerservaring. Voor elke website-eigenaar die op zoek is naar meer controle, efficiëntie en nauwkeurigheid in hun online marketinginspanningen, is Google Tag Manager een essentiële tool om te overwegen.

Benieuwd naar de diensten die wij aanbieden, klik dan hier!

Interesse?

We helpen je graag verder

Wij staan klaar om jullie te helpen!
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sollicitatie formulier

Max. file size: 64 MB.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.