Minder data missen met Server Side Tagging

January 25, 2024

Heb jij ook altijd verschillen in Google Analytics of heb je het idee dat je data mist? In dat geval kan Server Side Tagging een goede oplossing zijn. Server Side Tagging is best technisch, maar we gaan het in Jip-en-Janneketaal proberen uit te leggen.

Stel je voor dat je een winkel hebt met schuifdeur. Elke keer als iemand door die schuifdeur gaat, maakt de schuifdeur een notitieboekje waarin staat wie er binnenkwam, wat ze hebben gekocht, en wanneer ze weggingen. Normaal gesproken, bij veel websites, staat die schuifdeur (laten we die de ‘browser’ noemen) op de computer van de bezoeker, en die houdt bij wat de bezoeker doet.

Maar soms willen we niet dat die deur alles bij de bezoeker zelf bijhoudt. Misschien willen we niet dat andere mensen kunnen zien wat er in dat notitieboekje staat, of misschien willen we gewoon een beter, netter en veiliger notitieboekje gebruiken. Dus in plaats van de schuifdeur te laten noteren wat mensen doen, hebben we een speciale kamer achter de winkel (dat noemen we de ‘server’) waar we een eigen deur en notitieboekje hebben.

Server side tagging betekent dus dat in plaats van dat de browser van de bezoeker bijhoudt wat er gebeurt, we die informatie naar onze eigen beveiligde kamer sturen, en daar houden we bij wat er gebeurt. Dat is veiliger, soms sneller, en geeft ons meer controle over ons notitieboekje. Zo kunnen we goed in de gaten houden wie wat doet in onze winkel, zonder dat anderen makkelijk in ons notitieboekje kunnen kijken.

De voordelen van Server Side Tagging

Zeker, hier zijn vijf voordelen van het gebruik van server side tagging:

  1. Verbeterde Gegevensprivacy: Met server side tagging wordt de data verwerkt op de server, wat betekent dat gevoelige informatie niet direct in de browser van de gebruiker wordt blootgesteld. Dit vermindert de kans dat gegevens door derden worden onderschept of misbruikt.
  2. Betere Prestaties van de Website: Omdat de tracking scripts niet in de browser van de gebruiker worden geladen, maar op de server, wordt de laadtijd van de website verbeterd. Dit zorgt voor een snellere en soepelere gebruikerservaring, wat vooral belangrijk is op mobiele apparaten.
  3. Nauwkeurigere Gegevensverzameling: Server side tagging kan helpen om adblockers en browserbeperkingen, die het volgen van gegevens kunnen verhinderen, te omzeilen. Dit betekent dat je een vollediger en nauwkeuriger beeld krijgt van hoe gebruikers met je website omgaan.
  4. Centralisatie van Gegevensbeheer: Server side tagging maakt het mogelijk om gegevensverzameling en -beheer te centraliseren. Dit betekent dat je vanaf één centrale locatie (de server) kunt beheren welke gegevens worden verzameld en hoe ze worden verwerkt.
  5. Flexibiliteit en Controle: Met server side tagging heb je meer controle over de gegevens die je verzamelt en hoe je deze verwerkt. Je kunt gegevens filteren, aanpassen en verrijken voordat ze naar analytische tools worden gestuurd, waardoor je meer maatwerk en precisie in je dataverzameling en -analyse hebt.

Hoe kan je starten met Server Side Tagging

Server Side Tagging kan voor veel mensen een te technische klus zijn om op te zetten. Als je Google Tagmanager gebruiker bent zul je ervaren dat Google je direct naar hun eigen diensten leidt. Je kunt hier met veel Youtube filmpjes een eind komen in het opzetten van Server Side Tagging. Er zijn alleen een aantal nadelen aan het opzetten van Server Side Tagging via Google Servers. Je moet namelijk minimaal 3 servers afnemen die in totaal €120+- per maand kosten en de servers staan niet in Nederland. Er is een andere optie en dat is het Nederlandse bedrijf Taggrs.io, hier heb je de mogelijkheid om Nederlandse servers te gebruiken. Daarnaast is de omgeving zeer gebruiksvriendelijk en is de Nederlandse ondersteuning erg handig.

Kan De Mannen van Delft ondersteunen in het opzetten van Server Side Tagging?

Zeker, wij hanteren Server Side Tagging als de standaard bij De Mannen van Delft. We hebben zowel ervaring in het opzetten van Server Side Tagging via Google Servers als in het opzetten via Taggrs. Daarnaast denken we graag mee in hoe we jullie website nog toekomstbestendiger kunnen maken en zijn we experts in het meetbaar maken van websites. Neem contact op voor meer informatie.

Interesse?

We helpen je graag verder

Wij staan klaar om jullie te helpen!
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sollicitatie formulier

Max. file size: 64 MB.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.