Site Map? Wat is dat?

January 23, 2023

Ben je bezig met het opzetten van een website? Cool! Maar weet je wat een sitemap is? Dat is een pagina met een lijst van alle pagina’s op je website. Er zijn twee types: één voor bezoekers en één voor zoekmachines. Maar waarom is dat belangrijk voor jouw website?

Websitebezoekers

Een sitemap voor bezoekers geeft je bezoekers een overzicht van alle pagina’s op je website, zodat ze makkelijk kunnen navigeren. Het is eigenlijk een soort zoekpagina. Dit wordt ook wel een HTML sitemap genoemd en vaak wordt er een link naar toegevoegd in de footer van je website.

Zoekmachines

Een speciale sitemap voor zoekmachines is vaak niet zichtbaar voor bezoekers. Dit wordt ook wel een XML sitemap genoemd en het bestand is in een speciaal formaat gemaakt, zodat zoekmachines het kunnen lezen. Dit kan voordelen voor je vindbaarheid hebben.

Is een site map noodzakelijk?

Maar heb je echt een sitemap nodig? Als je website goed is opgezet en alle pagina’s een link hebben, dan niet. Maar als je website groot is, of als je interne linkstructuur niet goed is, of als je website nieuw is en je nog niet veel externe links hebt, dan kan een sitemap wel handig zijn om beter gevonden te worden door zoekmachines.

Hoe maak jij een eigen site map?

Als je WordPress gebruikt is het super makkelijk. Er zijn namelijk plugins voor: Gebruik de plugin WP Sitemap Page voor een HTML sitemap. Gebruik de Yoast SEO plugin voor een XML sitemap. Of je kan hier zelf een sitemap maken. En nadat je een XML sitemap gemaakt hebt, is het een goed idee om deze aan te melden bij Google Search Console. Zo kan Google jouw website beter indexeren en dat kan ervoor zorgen dat je beter gevonden wordt in de zoekresultaten.

Benieuwd naar onze andere diensten, klik dan hier!

Interesse?

We helpen je graag verder

Wij staan klaar om jullie te helpen!
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sollicitatie formulier

Max. file size: 64 MB.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.