Meet je online marketingresultaten efficiënt

de-mannen-van-delft-marketing

Datum

21 jun, 2023

Auteur

Kurt Dächer

Categorie

Library

Attributiemodellen, ofwel attributie-analyse, zijn methodes voor het toewijzen van conversie-credits aan verschillende marketingkanalen die bijdragen aan het bereiken van een doel. Dit doel kan bijvoorbeeld zijn om meer aankopen te doen op een e-commerce website, meer leads te genereren op een B2B-website of meer gebruikers te werven voor een app. Attributiemodellen maken het mogelijk om de bijdrage van elk kanaal te evalueren en zo de prestaties van campagnes te optimaliseren.

 

Verschillende soorten attributiemodellen

In dit artikel zullen we kijken naar de belangrijkste modellen die Google hanteert:

Last-Click-attributie: In dit model krijgt het laatst gebruikte kanaal voor de conversie alle credits. Dit is een vrij eenvoudig maar beperkt model, omdat het geen rekening houdt met andere touchpoints.

First-Click attribution: In dit geval krijgt het eerste interactiepunt in het traject van de gebruiker de meeste credits, omdat dit de eerste stap was die het traject in gang zette. Dit model is geschikt voor bedrijven die vooral willen investeren in top-of-funnel marketing.

Lineair attributie: In dit model wordt de credit-lineair verdeeld over alle touchpoints die hebben bijgedragen aan de conversie. Dit model is geschikt voor bedrijven die evenveel belang hechten aan elk touchpoint in het conversieproces.

Tijdsverdeling-attributie: In deze methode wordt de conversiecredit verlaagd naarmate er meer tijd verstrijkt tussen de interacties en de conversie. Dit model is geschikt voor bedrijven die meer waarde hechten aan recente interacties die hebben geleid tot een conversie.

Positie-baserende attributie: Dit model besteedt meer aandacht aan de touchpoints die bijdragen aan de conversie en die het meest impactvol waren. In dit model krijgen het eerste en laatste touchpoint de meeste credits, terwijl de rest lineair wordt verdeeld.

 

Voordelen van attributiemodellen voor marketeers en bedrijven.

Enkele belangrijke voordelen zijn:

  1. Inzicht in de effectiviteit van marketingkanalen: Attributiemodellen bieden waardevolle inzichten in de prestaties van verschillende marketingkanalen. Door te weten welke kanalen het meest bijdragen aan conversies, kunnen marketeers hun budgetten effectiever toewijzen en hun inspanningen concentreren op de meest rendabele kanalen.
  2. Optimalisatie van campagnes: Met attributie-analyse kunnen marketeers hun campagnes optimaliseren op basis van feitelijke gegevens. Ze kunnen inzien welke touchpoints goed presteren en welke mogelijk onderbenut zijn, waardoor ze hun campagnes kunnen aanpassen en verbeteren voor betere resultaten.
  3. Begrijpen van het klanttraject: Attributiemodellen helpen bij het begrijpen van het traject dat een klant heeft afgelegd voordat hij tot conversie is overgegaan. Door te begrijpen welke interacties de klant heeft gehad, kunnen marketeers beter inspelen op de behoeften en voorkeuren van de doelgroep.
  4. Efficiëntere marketinguitgaven: Door inzicht te krijgen in de prestaties van marketingkanalen kunnen bedrijven hun budgetten beter beheren. Ze kunnen geld besparen door te stoppen met investeringen in minder effectieve kanalen en meer middelen toewijzen aan kanalen die betere resultaten opleveren.
  5. Betere besluitvorming: Attributiemodellen bieden objectieve gegevens om beslissingen te onderbouwen. Hierdoor kunnen marketeers beter onderbouwde keuzes maken bij het ontwerpen van hun marketingstrategieën en het bepalen van hun doelen.

Het gebruik van attributiemodellen is echter niet zonder uitdagingen. Het kan complex zijn om alle gegevens te verzamelen en te analyseren, vooral als er meerdere kanalen en touchpoints zijn. Ook kunnen verschillende attributiemodellen tot uiteenlopende resultaten leiden, waardoor het belangrijk is om het model te kiezen dat het meest geschikt is voor de specifieke bedrijfsdoelen.

In conclusie is het implementeren van attributiemodellen een waardevolle strategie voor marketeers en bedrijven die hun marketingprestaties willen verbeteren, beter willen begrijpen hoe klanten zich gedragen en hun marketingbudgetten efficiënter willen besteden. Door de juiste attributiemethode te kiezen en nauwkeurig te analyseren, kunnen ze een concurrentievoordeel behalen en hun bedrijf naar succes leiden in de steeds veranderende digitale wereld.

Benieuwd welke diensten wij nog meer aanbieden, klik dan hier!

nl_NL