Affiliate marketing, wat is dat nou precies?

March 27, 2021

Je hoort er steeds meer over en je hebt er 100% zeker wel eens mee te maken gehad. Affiliate marketing. Maar wat is het nou precies en waar kom je het allemaal tegen? In deze blog gaan we dieper in op in.

Affiliate marketing en vergelijkingswebsites

Gebruik jij wel eens vergelijkingswebsites op internet? Negen van de tien keer vind jij het product wat bij jou past door middel van affiliate marketing. Het zit namelijk zo, elke click op het internet is geld waard. Wanneer jij op internet iets aan het zoeken bent, bijvoorbeeld een wasmachine, kan je deze op meerdere manieren vinden. Laten we er even een paar opsommen:

  • Een advertentie over wasmachines (betaalde click)
  • Je zoekt op google en vindt een winkel die wasmachines verkoopt (gratis click)
  • Je vindt een website waar ze wasmachines vergelijken (gratis click)

Als je naar deze drie opties kijkt dan denk je dat er alleen maar betaald wordt voor de advertentie, daar staat immers gesponsord bij. Maar zijn die andere clicks eigenlijk wel écht gratis?

Je vindt een winkel die wasmachines verkoopt op het internet omdat deze goed vindbaar is (klinkt logisch). Ze werken hard om hun SEO op orde te krijgen/houden om bovenaan te staan. Dit kost geen geld, maar wel veel tijd, toch niet zo gratis dus…

En wat nou als jij op een website kijkt waar vergelijkingen tussen wasmachines gedaan worden, dat is toch wel gratis? Ja voor jou zeker, maar je kan er donder opzeggen dat de wasmachinemerken die op die site staan geld betalen aan de vergelijkingswebsite wanneer jij erop klikt. Ook niet gratis dus, en dit is hetgeen dat wij affiliate marketing noemen:

“Affiliate-marketing is een vorm van prestatiemarketing, waarbij een bedrijf één of meer aangesloten bedrijven beloont voor elke bezoeker of klant die wordt geleverd door de eigen marketinginspanningen van de aangeslotene.”

Dat wil ik ook!?

Je kan op meerdere manieren affiliate marketing inzetten. Centraal staat dat andere personen de content van jouw merk posten/delen en daar betaal jij hen vervolgens voor. De volgende manieren van affiliate marketing worden het meest gebruikt:

  • Bloggers
  • Influencers
  • E-mail lijsten
  • Vergelijkingswebsites

Bloggers

Bloggers maken gebruik van affiliate marketing door links van producten of diensten op hun websites te plaatsen. Goede bloggers genereren over het algemeen veel gratis verkeer, omdat zij hun SEO goed op orde hebben. Als een website over koksmessen elke maand veel bezoekers krijgt, omdat hier interessante blogs over koksmessen opstaan is het waardevol voor een messenfabrikant om die mensen naar de website van de messenfabrikant te krijgen. De messenfabrikant betaalt de blogger per click of per verkoop via zijn link. Om deze reden zie je vaak reviews van producten op blog websites, deze producten worden regelmatig naar de blogger gestuurd om er een review van te geven.

Influencers

Influencers zijn tegenwoordig razend populair en niet meer weg te denken van social media. Bedrijven betalen influencers om gebruik te maken van de following van influencers. Je komt het overal tegen en omdat het zo populair wordt gaan steeds meer bedrijven influencers zien als hét middel. Influencers inzetten om je producten te promoten kan heel goed werken, maar let hierbij wel op met wie je in zee gaat. We zullen hier binnenkort een blog aan toewijden.

E-mail lijsten

E-mail lijsten zijn een wat oudere manier van affiliate marketing, maar kan nog steeds goed gebruikt worden. Er moet hier wel goed gelet worden op de regelgeving rond de online privacy in Europa die in 2018 is ingegaan (GDPR). Als je veel mensen kan bereiken via e-mail dan is dit een kans om producten te promoten. De vraag is wel of je dit wilt, wellicht als je een blogger bent is het handig!

Vergelijkingswebsites

Als je naar een product zoekt is de kans groot dat je op een vergelijkingswebsite komt. Zulke sites bestaan alleen uit producten of diensten van andere bedrijven die vergeleken kunnen worden op een website. Dit is niet alleen heel handig voor de consument, maar ook voor de bedrijven die een product of dienst willen verkopen.

Ben jij zelf geïnteresseerd in het maken van een vergelijkinswebsite? Dan kun je wellicht Affiliate Held gebruiken als vergelijkingssoftware. Verkoop jij producten en wil je starten met samenwerken met websites die vergelijkingen maken? Probeer je dan eens aan te melden bij één of meer affiliate netwerken.

Hoeveel kost het me?

Wanneer een affiliate wordt betaald hangt af van de afspraken die zijn gemaakt. Je kan er vanuit gaan dat elke affiliate betaald wordt als een consument via zijn/haar link een product of dienst aanschaft, maar soms is verkeer zo waardevol dat affiliates zelfs betaald krijgen per click. Het fijne van deze vorm van marketing is dat er via affiliate marketing platforms verschillende afspraken gemaakt kunnen worden waar dit bij advertenties wat beperkter is.

Zet het zelf in!
Op meerdere manier kan je product promoten via affiliate marketing. Je kan zelf influencers vinden en afspraken maken met hen. Als je dit doet let dan goed op met wie je in zee gaat en houd bij wat het je oplevert. Mocht je dit niet zelf willen uitzoeken dan raad ik je aan opzoek te gaan naar een bureau die dit voor je doet.

Ook kan je gebruik maken van een affiliate programma. Dit is een bedrijf die bedrijven en affiliate marketeers aan elkaar koppelt. Als wij er een zouden moeten aanraden dan zou dit PayPro. Paypro heeft een groot bereik van affiliate marketing experts en zo kan je jouw product goed onder de man brengen. Wellicht is deze link naar paypro ook wel een affiliate link ?.

Conclusie

Affiliate marketing komt je steeds meer tegen en is voor zowel de affiliate als het bedrijf die een product of dienst wil verkopen een goede manier van marketing. Buiten het feit dat het goed werkt voor bedrijven is het ook een fijne manier van marketing. Door de affiliate manier van marketing kunnen consumenten veel producten vergelijken en het product vinden wat zij nodig hebben. Daarnaast kan je een goed beeldschetsen voor wie het product bestemt is, wanneer je de juiste influencers benaderd.

Interesse?

We helpen je graag verder

Wij staan klaar om jullie te helpen!
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sollicitatie formulier

Max. file size: 64 MB.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.